Tohtoročná úroda zemiakov na Slovensku je sľubnejšia než vlani

24.09.2007 Kežmarok

Spišská Belá 24. septembra (TASR) - Mierny nárast pestovateľských plôch a sľubnejšia úroda zemiakov na Slovensku v porovnaní s uplynulým rokom sa zrejme premietnu do nižších spotrebiteľských cien.
Podpredseda Slovenského zemiakarského zväzu pre oblasť vedy a výskumu Július Daniš pre TASR uviedol, že výnosy z hektára by mali prekročiť 20 ton. Pestovateľská výmera v porovnaní s vlaňajškom stúpla asi o 200 ha, takže v rámci Slovenska dosiahla asi 18 000 ha. V minulosti však poľnohospodári vysádzali zemiaky na ploche 25 000, prípadne až 32 000 ha.
Na otázku o cenách \"druhého chleba\" konštatoval, že ju ovplyvňujú štáty Európskej únie, predovšetkým Nemecko, Francúzsko a Holandsko. Rôzni \"obchodníci\" dovážajú zo zahraničia neštandardné zemiaky s nízkou kvalitou a cenou. V prihraničných oblastiach na severe Slovenska nie sú zriedkavosťou poľskí podnikatelia, ktorí ponúkajú zemiaky priamo z malých dodávok.
Daniš pripomenul, že spotrebitelia by mali dbať na kvalitu najmä pokiaľ ide o zemiaky na zimné uskladnenie a jarnú výsadbu. Skoré odrody ani v dobrej pivnici dlho nevydržia. Mimoriadnym rizikom je výsadba necertifikovaných zemiakov z neznámych zdrojov. Hrozí zavlečenie chorôb, napríklad rakoviny či háďatka.
Predchádzať šíreniu patogénov možno nákupom výlučne certifikovanej sadby či už od domácich alebo zahraničných pestovateľov. Na Slovensku je v súčasnosti 119 registrovaných odrôd zemiakov od veľmi skorých až po neskoré. Na porovnanie, v rámci Európy existuje asi 2 000 registrovaných odrôd a vo svete 8 až 9 000.
K najvýznamnejším zemiakarským regiónom na Slovensku patrí Spiš. V okresoch Poprad a Kežmarok pestujú tento rok zemiaky na ploche 1 100 ha. K najväčším pestovateľom sa radia Poľnohospodárske družstvo Spišská Belá a AT Tatry Spišská Belá.
Zemiakom sa pod Tatrami tradične darí. Odborníci tvrdia, že patria k najkvalitnejším i najchutnejším. Pestovatelia spod Tatier sa sústreďujú predovšetkým na sadbové a neskoršie odrody zemiakov, vhodné na uskladnenie. Podľa Daniša je v regióne dostatok skladovacích kapacít na to, aby poľnohospodári mohli zásobovať odberateľov tak v zimnom ako aj jarnom období.
Skúsení pestovatelia tvrdia, že zemiaky by sa mali pred uskladnením \"vydýchať\". Na dlhodobé uskladnenie však nie sú vhodné panelákové pivnice. Ideálne sú priestory s vyššou vlhkosťou vzduchu, kde teplota nepresiahne 6 stupňov Celzia.
 

Vyberte región